Edukacja medialna w społeczeństwie sieci - BETLEJ, ALINA (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2017)
Celem artykułu jest przedstawienie znaczenia edukacji medialnej w społeczeństwie sieci i dy-lematów badawczych związanych z różnym jej sposobem definiowania. Społeczeństwo sieci charakteryzuje się wysokim stopniem utechnicznienia przestrzeni społecznej. Rozwój nowych technologii informacyjno-komunikacyjnych, określanych także mianem sieciowych, wpłynął na wiele zmian o charakterze transformacyjnym w kluczowych obszarach aktywności ludzkiej. Prze-miany te nie pozostały bez wpływu na konieczność redefinicji kluczowych takich pojęć, jak edu-kacja w zmediatyzowanej rzeczywistości społecznej. Sieciowy kontekst analizy tychże przekształ-ceń wydaje się być szczególnie interesującym w badaniu dylematów i wyzwań, przed jakimi staje edukacja medialna w technologicznym społeczeństwie.