Wychowanie do wartości w społeczeństwie informacyjnym - LANGIER, CECYLIA; SIEMBIDA, MARTYNA (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2017)
Współczesne czasy charakteryzuje szybki postęp techniczny, szczególnie w obszarze nowo-czesnych urządzeń informacyjnych. Rozwój technologii komunikacyjnej zmienił obraz społeczeń-stwa, które stało się formacją uzależnioną od wiedzy i wiadomości, prześcigającą się w dostępie do coraz nowocześniejszych komunikatorów. Głównym źródłem wiedzy jest internet, który ze względu na swoją specyfikę – łatwość dostępu oraz szerokie możliwości publikacji różnych treści – stanowi ważny element kształtowania osobowości jego najmłodszych użytkowników. Można nawet stwierdzić, że współcześnie stanowi on swego rodzaju specyficzne środowisko wychowawcze. W artykule omówiono główne cechy społeczeństwa informacyjnego oraz przedstawiono pod-stawowe problemy związane z wychowaniem do wartości współczesnych dzieci i młodzieży – cyfrowych tubylców. Podkreślono wychowawcze oddziaływanie internetu, szczególnie koncentru-jąc się na czynnikach istotnie wpływających na rozwój aksjologiczny młodego pokolenia.