Koncepcja edukacji zdrowotnej i promocji zdrowia w szkole – geneza i celowość realizacji - OBODYŃSKA, Edyta (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2016)
Treść artykułu koncentruje się wokół zasadniczych pojęć w pedagogice zdrowia: edukacji zdrowotnej i promocji zdrowia. Autorka podaje wyjaśnienia terminów, wskazuje na obowiązujące ustawy i dokumenty, w oparciu o które realizowane są koncepcje edukacji zdrowotnej i promocji zdrowia w szkole, oraz uzasadnia konieczność harmonijnego ich wdrażania w system szkolny.