Homo interneticus – wyzwanie dla współczesnej edukacji - WALAT, Wojciech (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2016)
Podane w artykule trzy cechy konstytuujące współczesny typ człowieka internetu – homo interneticusa – w prosty sposób prowadzą do gwałtownego rozwoju analfabetyzmu funkcjonalnego. Pojawia się zatem wielkie wyzwanie dla edukacji w dobie dominującego i właściwie powszechnie akceptowanego analfabetyzmu funkcjonalnego.