Wybrane problemy akustyki na przykładzie tłumienia dźwięku - BIEŃKOWSKA, Maria J.; MITAS, Andrzej W.; WIJATA, Agata M. (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2016)
Jednym z problemów poruszanych w akustyce jest zjawisko tłumienia dźwięków. W artykule zagadnienie to zostało przedstawione na przykładzie zmian w strukturze dźwięku podczas transmisji przez powłoki brzuszne kobiety w ciąży. Zjawisko to może być zamodelowane filtrem dolnoprzepustowym pierwszego rządu. W artykule wykazano zmiany w charakterystyce amplitudowej i fazowej dźwięku docierającego do ucha płodu oraz wskazano na znaczące zmiany w jego barwie.