Dynamika zmian ekosystemów leśnych pod wpływem imisji przemysłowych - FALENCKA-JABŁOŃSKA, MAŁGORZATA (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2016)
W artykule przedstawione zostały wyniki badań ekosystemów leśnych pod wpływem immisji przemysłowych w Górnośląskim Okręgu Przemysłowym oraz proces powstawania pustyni industriogennej. Wskazano, że wyniki wieloletnich badań procesów degradacji środowiska przyrodniczego stanowią podstawę i mogą być wykorzystane w procesie dydaktycznym przyczynowo- -skutkowego odzwierciedlenia relacji człowiek–środowisko.