Zmiany w technikach komunikacji internetowej studentów - KOSZEL, Milan; KOCIRA, Sławomir; LORENCOWICZ, Edmund (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2015)
W artykule przedstawiono ocenę zmian w wykorzystaniu komunikacji internetowej oraz związanych z tym faktem zagrożeń. Przeprowadzone w latach 2009/2010 i 2013/2014 badania wykazały, że respondenci wykorzystują internet oraz dostępne w nim usługi w życiu codziennym i wykorzystanie w tym okresie wzrosło. Stwierdzono, że można bardzo łatwo ulec uzależnieniu od sieci. Respondenci najczęściej wykorzystują internet jako narzędzie do przekazywania informacji oraz komunikacji. Badani rzadko zauważają negatywny wpływ sieci na zdrowie oraz osobowość.