Analiza reakcji pupilometrycznych uczniów gimnazjum podczas rozwiązywania zadania – badania porównawcze - SAJKA, Mirosława; ROSIEK, Roman; BŁASIAK, Władysław; ANDRZEJEWSKA, Magdalena; GODLEWSKA, Małgorzata; KAZUBOWSKI, Paweł; ROŻEK, Bożena; STOLIŃSKA, Anna; WCISŁO, Dariusz (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2015)
Artykuł jest kontynuacją badań eye-trackingowych dotyczących zastosowań pupilometrii do celów analizy subiektywnej oceny poziomu trudności zadań oraz obciążenia poznawczego u badanych osób podczas rozwiązywania zadań [Rosiek, Sajka 2014]. Analizie poddane zostały reakcje źrenic uczniów gimnazjum podczas rozwiązywania zadania. W artykule przedstawiono szczegółową analizę reakcji pupilometrycznych wybranych dwóch grup uczniów: uzdolnionych w kierunku nauk ścisłych oraz uczniów osiągających najniższe wyniki nauczania z tych przedmiotów. Dokonana została próba porównania tych reakcji.