Zastosowanie kołowej transformaty Hougha w zadaniu zliczania monet - GOMÓŁKA, Zbigniew; ŻESŁAWSKA, Ewa (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2015)
W artykule przedstawiono zagadnienia zastosowania transformaty Hougha w procesie rozpoznawania i zliczania monet Narodowego Banku Polskiego. Wykorzystując środowisko MATLAB oraz zagadnienia dotyczące cyfrowego przetwarzania obrazów i kołową transformatę Hougha, zaprojektowano aplikację do rozpoznania i zliczania monet dla obrazów statycznych oraz przechwyconych ze strumienia wideo.