Mechanizm predykcji liniowej w zadaniu biometrycznej identyfikacji mówcy - TWARÓG, Bogusław; ŻESŁAWSKA, Ewa (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2015)
W artykule przedstawiono mechanizm predykcji liniowej w zadaniu biometrycznej identyfikacji mówcy. Przedstawiono zagadnienie metody opartej na predykcji liniowej LPC (linear predictive coding). Zaprezentowano otrzymane wyniki badań zaprojektowanej aplikacji.