Technicky orientované súťaže ako motivačný aspekt pre štúdium technických odborov - ŠIRKA, Ján (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2015)
Odborné vzdelávanie na základných školách a príprava prostredníctvom rozvoja polytechnickej výchovy zameranej je v súčasnosti na kurze dňa. Národný projekt s pracovným názvom DIELNE je zameraný na rozvoj pracovných zručností žiakov základných škôl a jedným z jeho hlavných cieľov je aj vyhľadávanie a práca s talentovanými žiakmi. V článku poukazujeme na tradície súťaží, ktoré boli, ale aj sú organizované na Slovensku a snažia sa motivovať žiakov zaoberať sa technikou a nájsť v nej svoje uplatnenie a profesijnú orientáciu. Jednou zo súťaží, ktorá má rovnaký cieľ je aj Technická olympiáda, ktorej piaty ročník uzavrieme celoštátnym kolom v Nitre.