Kompetencje komunikacyjne nauczyciela akademickiego - DŁUGOSZ, Agnieszka (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2015)
W pracy nauczyciela akademickiego obok kompetencji merytorycznych bardzo ważne są kompetencje komunikacyjne. Kompetencje te wyrażają się w skuteczności zachowań werbalnych i pozawerbalnych. Przejawia je nauczyciel, który ma wiedzę dotycząca komunikowania i potrafi wykorzystać ją dla celów edukacyjnych, umie nawiązywać i podtrzymywać kontakt ze studentami, właściwie odbierać przekazy, potrafi także stosownie do sytuacji posłużyć się parajęzykowymi środkami wyrazu.