Korzystanie z korepetycji przez opolskich maturzystów – próba rozeznania skali zjawiska - NOWAK, Janusz (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2015)
Zjawisko korepetycji ma charakter globalny. W Polsce istnieje od dawna i w ostatnich latach znacznie przybrało na sile. Obecnie prywatne lekcje są postrzegane jako coś normalnego. Przedstawione w pracy wyniki badań empirycznych przeprowadzonych wśród maturzystów z Opola pokazują powszechność korepetycji oraz wskazują, jakim motywami kierują się uczniowie korzystający z takich zajęć.