Informatyk humanista - RACZYŃSKA, Maria (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2014)
W artykule przedstawione zostały umiejętności typowe dla humanistów, a coraz częściej poszukiwane przez pracodawców w świecie informatyków. Wskazano na konieczność kształcenia przez uczelnie wyższe nie tylko stricte specjalistę w dziedzinie informatyki, ale wrażliwego człowieka, który w mądry sposób potrafi zdobytą wiedzę wykorzystać. W dobie dominującej roli informatyki we współczesnym świecie ważna staje się relacja człowiek–technika.