Język Internetu i SMS-a zagrożeniem dla stylistyki języka polskiego - GARWOL, Katarzyna (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2014)
W życiu codziennym, zwłaszcza rozmawiając z ludźmi młodymi, daje się dostrzec, że posługują się oni często słownictwem zaczerpniętym ze świata wirtualnego. Zjawisko to jest dostrzegalne zwłaszcza w komunikacji pisanej. Przenikanie takiego słownictwa przechodzi również do języka oficjalnego, używanego w mediach, np. w przekazach dziennikarskich. Rozwój technologii teleinformatycznej skierował ewolucję języka w kierunku, który nie zawsze można uznać za właściwy.