Słoneczne budownictwo pasywne jako alternatywa dla zużycia surowców kopalnych - SOBCZYK, Wiktoria; BRACHA, Katarzyna (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2014)
W artykule scharakteryzowano problem kryzysu energetycznego na świecie i w Polsce. Podkreślono potrzebę obniżenia zużycia surowców kopalnych ze względu na ich ograniczone zasoby. Opisano budynek wykorzystujący energię słoneczną i kryteria, które musi spełniać, aby mógł być określany mianem „pasywny”. Systemy pasywne wykorzystują energię promieniowania słonecznego poprzez odpowiednią konstrukcję budynku, orientację obiektu względem stron świata, wykorzystanie naturalnych warunków terenowych, buforowy rozkład pomieszczeń. Przybliżono ideę budownictwa pasywnego i jego wpływ na ochronę środowiska. Wykazano, że budynek pasywny jest obiektem niewymagającym tradycyjnego systemu grzewczego. Takie rozwiązanie może przyczynić się do obniżenia skutków kryzysu energetycznego na świecie i w Polsce