Koncepcja zagospodarowania terenu poprzemysłowego „Solvay” - GLINIAK, Maciej; SOBCZYK, Wiktoria (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2014)
W artykule przedstawiono koncepcję zagospodarowania przestrzennego i rewitalizacji obszaru stawów osadowych po działalności Krakowskich Zakładów Sodowych „SOLVAY”. Zakłada ona wielokierunkowe wykorzystanie terenu. Uwzględniono w niej charakter terenu, trudności rekultywacji i zabudowy ze względu na wysokie zasolenie podłoża oraz potrzeby estetyczne i funkcjonalne związane z otoczeniem badanego terenu. Wybrano koncepcję stworzenia zespołu parkowego.