Badanie parametrów pracy wybranych przetworników do pomiaru pola magnetycznego - PTAK, Paweł (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2014)
W artykule przedstawiono badania parametrów pracy wybranych przetworników Hallotronowych. Przetworniki tego typu mogą służyć do pomiarów różnorodnych wielkości nieelektrycznych, takich jak np. pomiary grubości warstw wierzchnich, pomiary defektoskopowe, pomiary odległości, przesunięcia czy prędkości obrotowej. Opisane przetworniki posłużyły do badania wartości indukcji pola magnetycznego. Badania przeprowadzono dla zmiennej odległości od źródła pola magnetycznego, sprawdzono odpowiedzi czujników przy zmianie częstotliwości sygnału pomiarowego oraz charakterystykę sygnału wyjściowego przy zmianie wartości badanej indukcji magnetycznej