Internet narzędziem groźnej broni cyfrowej dla infrastruktury krytycznej w globalnym świecie wiedzy - KRAUZ, Antoni (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2013)
W zamieszczonym artykule dokonano krótkiej charakterystyki problematyki zagrożeń i niebezpieczeństw spowodowanych rozwojem Internetu. Przedstawiono podejmowane próby ataków informatycznych, prowadzonej wojny internetowej skierowanej na różne dziedziny finansowo-ekonomiczne, administracyjne, militarne o zasięgu globalnym. Dokonano przeglądu różnych form i metod ataku na infrastrukturę informatyczną, w tym infrastrukturę krytyczną. Przedstawiono rozwój zagrożeń ze strony broni cyfrowej, cyberterroryzmu, cyberprzestępczości, cyberwojny, podano przykłady ataków hakerskich występujących w skali globalnej. Omówiono przykładowy model zabezpieczenia systemu informatycznego komputera, korzystania z Internetu