Metrologia powierzchni – znaczenie, użyteczność i ograniczenia - PODULKA, Przemysław (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2013)
Artykuł zawiera krótki opis stosowania metrologii powierzchni w badaniach oraz nauce na uczelniach wyższych. Oprócz problemów, jakie występują podczas analizy powierzchni mierzonych profilometrem optycznym, wspomniane jest także o brakach edukacji związanej z tą dziedziną nauki