Kształcenie informatyków – kilka refleksji - RACZYŃSKA, Maria (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2012)
Treści nauczania na kierunkach informatycznych ulegają częstym zmianom. Powodem tych zmian jest aktualne zapotrzebowanie rynku pracy. Ważnym elementem kształcenia dzisiejszych informatyków jest zachowanie równowagi między stroną techniczną a psychologiczną i humanistyczną w kształceniu informatycznym.