Podstawy technologii TFTP - WOŁOSZYN, Jacek (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2012)
W artykule tym przedstawiono opis protokołu TFTP. Należy go uważać za dopełnienie protokołu FTP i używać w przypadku, kiedy istotną rolę odgrywa jego mała złożoność. Ze względu na jego „lekkość” idealne wydaje się być zastosowanie go w systemach o małych mocach obliczeniowych. Opisano mechanizm działania protokołu oraz główne różnice pomiędzy protokołami TFTP oraz FTP.