Ustalanie lokalizacji obiektów wykorzystujących czujniki inercyjne w urządzeniach mobilnych - SALEH, Hadi; ALEKSANDROV, Dmitriy; MUZYCHENKO, Vladimir (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2012)
Artykuł poświęcony jest rozwojowi systemu nawigacji inercyjnej dla urządzeń przenośnych oraz opracowaniu algorytmów nawigacji w oparciu o użycie akcelerometrów i żyroskopów wbudowanych w telefon komórkowy służących do śledzenia ruchu osoby pieszej.