Samoregulacja uczenie się nastolatków w wieku dorastania - ZOBKOV, Alexander (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2012)
W artykule pokazano, iż dominującym czynnikiem w wewnętrznej samoregulacji zachowań i aktywności młodzieŜy w okresie dorastania jest osiągnięcie poziomu rozwoju samodzielności uczenia się, która zaleŜy od zdolności nastolatka do organizowania, kierowania i regulowania kształcenia intelektualnych, wolicjonalnych, moralnych oraz emocjonalnych kanałów komunikacyjnych