Problemy kształcenia na odległość pracowników administracji państwowej na Ukrainie - HAIDUK, Andrii (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2011)
Podsumowując należy stwierdzić, że wykorzystanie technologii kształcenia na odległość powinno być uważane za jedno z najbardziej skutecznych zesta wów narzędzi w edukacji zawodowej, doskonaleniu i dokształcaniu urzędników państwowych na Ukrainie. Jednocześnie należy zauważyć, że kształcenie na odległość w chwili obecnej jest innowacją w służbie cywilnej. Korzystanie z niektórych kursów na odległość przez władze jest raczej wyjątkiem niż regułą. Można przyjąć, że ograniczenie korzystania z tych wygodnych środków dokształcania można wyjaśnić brakiem podstawy prawnej dla systemu kształcenia na odległość i działalności instytucji ją oferującą.