Samokształcenie w kontekście informatyzacji procesu edukacyjnego - OGIENKO, Olena; LYTOVCHENKO, Irina (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2011)
Technologie informacyjne w samokształceniu jako samodzielnym uczeniu się wspomagają rozwój funkcji fizjologicznych człowieka oraz zapewniają prawidłowy rozwój umiejętności, które pozwalają dostosować się do szybkich zmian we wszystkich sferach współczesnego społeczeństwa.