Symulacja komputerowa w kształceniu technicznym – projekt w programie SolidWorks i SolidCAM - PRAUZNER, Tomasz; NOWACKA, Urszula; ŁASZEWSKI, Kacper (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2011)
Symulacja jest przyszłością dalszego rozwoju techniki. Dzięki niej możemy symulować nie tylko modele zawarte w technicznej gałęzi przemysłu, ale również modele gospodarcze czy ekonomiczne. Jedynym ograniczeniem symulacji komputerowej jest poprawne zapisanie danych matematycznych o obiektach badanych oraz ich wzajemnym oddziaływaniu na siebie. Głównym wątkiem pracy jest przedstawienie za pomocą graficznych programów komputerowych symulacji wytrzymałościowej mocowania silnika motocykla MZ ETZ oraz procesu wytwórczego przy pomocy kompatybilnego oprogramowaniu CAM.