Interdyscyplinarny i integrujący charakter edukacji technicznej - NOVOTNÝ, Jan (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2011)
Transformacja treści i metod nauczania przedmiotów szkolnych w najbliŜszym czasie nie jest i na pewno nie będzie łatwa, ale jest zabiegiem koniecznym do zrobienia. Dzisiaj szkoła nie jest dla ucznia jedynym źródłem informacji. Na co dzień konkuruje z bardziej atrakcyjnymi mediami i róŜnorodnymi zasobami elektronicznymi. Dlatego szkoła musi zmieniać punkt cięŜkości z tradycyjnego transferu wiedzy na opanowanie metod przekazywania informacji i jej stosowania. Szkoła musi stać się dla uczniów waŜnym źródłem informacje i prowadzić do jej zrozumienia.