Konieczność dokształcania ukraińskich lekarzy rodzinnych z uwzględnieniem doświadczeń zagranicznych - PALAMARENKO, Inna (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2011)
Perspektywy euro-integracji Ukrainy w zakresie wprowadzania skutecznych rozwiązań strategicznych zadań współczesnej polityki edukacyjnej na Ukrainie mogą spowodować odpowiednie badania. Postępowe tendencje w rozwoju europejskiego systemu szkolnictwa wyŜszego, szczególnie w realizacji procesu bolońskiego, są pierwszą próbą dokonania przestrzeni zjednoczonego szkolnictwa wyŜszego i badań naukowych w Europie.