Otwarte zasoby informacyjne w edukacji ustawicznej zawodowej - BEDNARCZYK, Henryk; KUPIDURA, Tomasz (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2011)
Otwarte Zasoby Edukacyjne (OZE) dają moŜliwość ustawicznego zindywidualizowanego przyswajania wiedzy. Otwarty i wolny dostęp do tak przygotowanych materiałów moŜe powodować to, Ŝe nauczyciele i uczący się kształtują i rozwijają razem wiedzę i umiejętności wspólnego nauczania, tworzenia oraz dzielenia się, tym samym wspierając kulturę uczestnictwa. Otwarte zasoby stymulują, ułatwiają i rozwijają sieciowe zasoby edukacyjne wykorzystywane takŜe w e-learningu.