Wypalenie zawodowe nauczycieli - IVANIVNA STAKHNEVICH, Valentyna (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2011)
Autorka rozważa problem wypalenia zawodowego nauczycieli, który funkcjonuje w życiu zawodowym człowieka i oznacza sytuację, w której pracownik traci zdolność komunikacji pomiędzy osobistą odpowiedzialnością a kontrolą zewnętrzną podejmowanych działań. Po kilku miesiącach lub latach sumiennej realizacji swoich obowiązków następuje wypalenie zawodowe, którego oznaki to: zdenerwowanie, apatia itp.