Model kształcenia w Państwowej Straży Pożarnej jako przykład funkcjonowania systemu branżowych centrów kształcenia zawodowego - WOLAŃSKI, Robert (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2010)
Przekształcenia mające na celu nawiązanie do europejskich tendencji edukacyjnych zgodnie ze Strategią Lizbońską są przykładami wdrażanej obecnie koncepcji. Jednym z nich jest branżowy system kształcenia w zawodach pożarniczych realizowany w szkołach Państwowej Straży Pożarnej. System ten funkcjonuje od wielu lat. Jego fundamentem jest dostosowanie rytmu szkolenia do potrzeb służby.