Czynniki wpływające na wybór studiów technicznych przez kobiety - ZAWŁOCKI, Ireneusz; NIEWIADOMSKI, Krzysztof; NIEROBA, Ewa (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2010)
Artykuł zawiera wstępny raport z badań dotyczących problemu związanego z czynnikami mającymi między innymi wpływ na wybór studiów inżynierskich przez kobiety. Wzięło w nim 50 uczennic liceum oraz 50 studentek politechniki. Można zauważyć, że wśród najczęściej podawanych motywów wyboru studiów dominuje chęć uzyskania tytułu inżyniera oraz przypadek.