Tanatopedagogika w procesie kształcenia nauczycieli - NIEROBA, Ewa; ZAWŁOCKI, Ireneusz; NIEWIADOMSKI, Krzysztof (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2010)
Artykuł uzasadnia potrzebę wzbogacenia programów kształcenia nauczycieli o zajęcia z tanatologii. Autorzy zaprezentowali wymierne korzyści edukacji w tym zakresie dla osobowościowego rozwoju nauczycieli oraz dla efektywności ich pracy pedagogicznej. W opracowaniu wskazano również na wieloaspektową wartość wychowania uczniów do cierpienia, umierania i śmierci.