Wykształcenie na poziomie średnim dla potrzeb turystyki i hotelarstwa w Chorwacji – analiza stanu obecnego i propozycje usprawnień - BALDIGARA, Tea; GALIČÍĆ, Vlado; LAŠKARIN, Marina (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2011)
Na terenie Chorwacji działają łącznie 93 szkoły średnie kształcące w zawodach przydatnych dla hotelarstwa i turystyki, takich jak: kucharz, kelner, cukiernik, technik hotelarstwa oraz zarządzanie turystyką. Oczywiście takie rozproszenie szkół może tylko powodować spadek jakości procesu dydaktycznego. Mimo że nie brakuje szkół średnich kształcących w zakresie turystyki i hotelarstwa, umiejętności uczniów, absolwentów tych szkół są nisko oceniane w opiniach wielu specjalistów z przemysłu turystycznego.