O agresji i przemocy rodzeństwa – przegląd wybranych wątków teoretycznych i empirycznych - Gindrich, Piotr (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2019)
Celem artykułu jest prezentacja zagadnień teoretycznych i empirycznych dotyczących agresji i przemocy rodzeństwa. Zjawisko to, mimo że dość powszechnie występuje w społeczeństwie, rzadko jest przedmiotem badań. Artykuł zawiera różne wątki, takie jak: terminologia, epidemiologia, fenomenologia, percepcja społeczna zjawiska, wybrane koncepcje teoretyczne wyjaśniające genezę agresji rodzeństwa oraz przegląd badań na ten temat z uwzględnieniem wybranych zmiennych.