Służebna rola edukacji odpowiedzią na zmiany cywilizacyjne - ZABORNIAK, MARLENA BERNADETA (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2018)
W artykule przedstawiono obraz przywództwa służebnego, poczynając od dyrektora szkoły, a kończąc na nauczycielu. We wnioskach wskazano rolę dyrektora szkoły jako lidera zmian w oświacie, która powinna skłaniać się ku służebności. Artykuł skłania do refleksji, dlaczego tak trudno wyprzeć edukacyjny ekonomizm i wprowadzić służebność.