Piąta rewolucja przemysłowa. Eksplikacja pojęcia - FURMANEK, WALDEMAR (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2018)
W artykule ukazuję miejsce obecnej, piątej rewolucji technicznej w procesie przemian cywili-zacji. Omawiam technologie definiujące każdej z nich. Piąta rewolucja przemysłowa to rewolucja w zastosowaniach sztucznej inteligencji w technologiach i przemyśle. Pytaniem podstawowym jest: jakie konsekwencje dla edukacji niesie upowszechnienia tych rozwiązań.