Analiza algorytmów syntezy mowy na potrzeby zastosowania w urządzeniu przenośnym - ZACNIEWSKI, ARTUR; KLEINSZMIDT, MARCIN; ZDUNEK, RADOSŁAW; ZACNIEWSKA, JOANNA (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2018)
W artykule pokazano kolejne etapy występujące w syntezie mowy, a także sposoby postępo-wania z poszczególnymi fragmentami tekstu, który ma zostać przetworzony na mowę. Przedsta-wiono wyniki badań wydajności algorytmów normalizacji treści, realizowanych na potrzeby pro-jektu ToucanEye – urządzenia przenośnego z systemem sztucznej inteligencji, mającego wspomóc osoby z dysfunkcją wzroku. Pokazano, jak istotne jest dobranie i optymalizacja zastosowanych algorytmów ze strony implementacyjnej, po to by zwiększyć komfort użytkownika końcowego.