Popularyzacja wiedzy przyrodniczej i skuteczność edukacji ekologicznej młodego pokolenia - FALENCKA-JABŁOŃSKA, MAŁGORZATA (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2017)
W artykule przedstawiono metody skutecznego kształcenia dzieci i młodzieży w zakresie poznawania praw przyrody, mechanizmów oraz procesów w sposób przyczynowo-skutkowy. Jednocześnie wskazano, jak można zdobytą wiedzę wykorzystać w rozwiązywaniu praktycznych problemów związanych z ochroną i kształtowaniem środowiska. Ważnym elementem edukacji prośrodowiskowej jest również kształtowanie właściwych postaw wobec przyrody młodego pokolenia Polaków, od których już niebawem zależeć będzie stan naszej przyrody i jej zasobów.