Edukacja ekologiczna jako priorytet w nauczaniu dzieci i młodzieży - BABIARZ, MIROSŁAW; GARBUZIK, PAWEŁ (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2017)
Poniższy tekst ukazuje, czym jest edukacja ekologiczna, jak jej priorytety zostały sformułowane w Narodowej Strategii Edukacji Ekologicznej. Ponadto przedstawia płaszczyzny, na których odbywa się przyswajanie wiedzy z tego zakresu. Następnie omówiony został raport z badania stanu wprowadzania treści edukacyjnych w programach kształcenia na wszystkich etapach edukacji formalnej.