Analfabetyzm funkcjonalny czasu transformacji cywilizacji - FURMANEK, WALDEMAR (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2017)
Omawiane w artykule zjawisko analfabetyzmu funkcjonalnego odnosić możemy wyłącznie do efektów tzw. wykształcenia ogólnego, powszechnego wykształcenia ludzi dorosłych.