Multimedialny formularz diagnostyczny seplenienia bocznego (sygmatyzmu lateralnego) - TRZASKALIK, Joanna; KRĘCICHWOST, Michał; MIODOŃSKA, Zuzanna (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2016)
W artykule przedstawiono koncepcję aplikacji mobilnej mającej wspomóc proces zbierania danych niezbędnych do pełnej charakterystyki seplenienia bocznego (sygmatyzmu lateralnego) i weryfikację prezentowanych w literaturze, często sprzecznych i niespójnych informacji. Proponowana aplikacja ma pozwolić na rejestrację wyników szczegółowego badania logopedycznego wielu pacjentów, tym samym może być wykorzystana w badaniach naukowych mających na celu usystematyzowanie stanu wiedzy dotyczącej sygmatyzmu lateralnego. W przyszłości, po weryfikacji, może zostać przekształcona dla potrzeb diagnostyki logopedycznej pojedynczych przypadków, co powinno ułatwiać pracę logopedom poprzez ustalenie standardów postępowania badaw-czego.