Aktywny uczeń na I etapie edukacyjnym – od idei do codziennych wyborów zawodowych - SZUMNA, DOROTA (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2016)
Edukacja wczesnoszkolna, mimo zachodzących powoli zmian, to wciąż etap zdominowanyprzez transmisyjny model nauczania oparty na nauczycielskim przekazie gotowych treści. Wprowadzeniedo codziennych zajęć rzeczywistej intelektualnej aktywności uczniów nie wydaje się taktrudne i obciążające, jak to czasem deklarują nauczyciele. Można np. zacząć od wyrównania proporcjiw zakresie stosowanych metod (opartych głównie na aktywności nauczyciela i na aktywnościuczniów), a przy tym postawić na zadania będące wyzwaniami dla uczniów.