Kolektywna realizacja projektów w rozproszonym środowisku online - STOLIŃSKA, ANNA (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2016)
We współczesnym świecie coraz trudniej jest wskazać profesje, w których pracuje się indywidualnie.O tym, że wzrasta znaczenie umiejętności pracy zespołowej, świadczą badania prowadzonewśród pracodawców podkreślających, iż jest to kluczowa cecha, którą powinien posiadać dobrypracownik. Z drugiej strony postępujący proces globalizacji i coraz częściej występująca koniecznośćwspółpracy z osobami fizycznie znajdującymi się w dużej odległości każe zwrócić uwagę na możliwościtechnologiczne, których dostarcza sieć internetowa i aplikacje chmurowe (cloud computing).W artykule zaprezentowano wyniki badań dotyczących pracy zespołowej studentów w środowiskuwirtualnym (online), w szczególności przedstawiono najważniejsze spostrzeżenia dotyczące nastawieniai doświadczeń studentów związanych z kolektywną realizacją projektów.