Umiejętność programowania jako element kształcenia studentów kierunków nieinformatycznych - KULASA, JERZY; NIZIOŁ, ANNA (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2016)
Progności rynku pracy, mówiąc o kompetencjach cyfrowych, szczególne miejsce przypisująprogramowaniu. Niektórzy z nich stawiają tezy, że języki programowanie staną się nowym alfabetemprofesjonalistów XXI w. W publicznej dyskusji na temat edukacji coraz częściej podkreśla sięfakt, że we współczesnym świecie umiejętność programowania staje się trzecim, wręcz niezbędnymjęzykiem. Stąd też celem tego opracowania jest zweryfikowanie poziomu wiedzy i umiejętnościprogramowania wśród studentów kierunku nieinformatycznego, ale bardzo intensywniekorzystającego z różnorodnych narzędzi informatycznych w trakcie zajęć z przedmiotów praktycznych,a także wykorzystania (lub zamiaru wykorzystania) oraz oceny przydatności programowaniaw przyszłej pracy zawodowej