Vzdialené laboratóriá v dištančných formách vzdelávania - BÁNESZ, GABRIEL; TOMKOVÁ, VIERA (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2016)
Katedra techniky a informačných technológií rieši projekty so zameraním na vzdialenélaboratóriá v dištančných formách vzdelávania, ktoré môžu používať študenti odbornejuniverzitnej katedry jednak v dištančnej forme a zároveň aj v rámci kontaktných hodín nacvičeniach. Pre vytvorenie vzdialených laboratórií pre pneumatický systém budú použité technicképrostriedky využívajúce prvky PLC spolu s internetovým rozhraním pre vzdialený prístupa priamy prístup, metodiky a vzdelávacie materiály vhodné pre zaradenie do vzdelávaciehoprocesu. Overením navrhovaných experimentov bude zároveň riešený aj výskum vplyvu takýchtoexperimentov pre rozvoj kompetencií budúcich učiteľov odborných technických predmetov, čo jev súčasnosti veľmi potrebné, vzhľadom na rozvoj duálneho vzdelávania. Prínos projektu spočívav tom, že vzdialený prístup k laboratóriám spolu s kontaktným vyučovaním umožní užívateľovizískavať nové poznatky z oblasti pneumatického systému. Predkladaný projekt svojimi výstupmiprispeje k zvýšeniu kompetencií učiteľov odborných technických predmetov z predmetnej oblasti.