Kolorowanie kodu źródłowego programu a proces jego analizy syntaktycznej – badania eye-trackingowe - ANDRZEJEWSKA, MAGDALENA (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2016)
W artykule przedstawiono wyniki eksperymentu, w którym badano wpływ kolorowania koduprogramu na proces jego analizy składniowej. Uczestnikami eksperymentu było 13 studentówkierunku informatyka. Zastosowano technikę okulografii w celu śledzenia procesu wyszukiwaniabłędów syntaktycznych. Zaobserwowano, że podświetlanie składni nie wpłynęło na efektywnośćwykonania zadania. Nie stwierdzono również istotnych różnic w wartościach parametrów eye--trackingowych w przypadku analizy kodu czarno-białego i kolorowego.