Relacje uczeń–nauczyciel kluczem do udanego nauczania - MUSIAŁ, EMILIA (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2016)
Celem opracowania jest zwrócenie uwagi na rolę relacji między uczniami i nauczycielami, odktórych zależą nie tylko zainteresowania i zamiłowania uczniów do danego przedmiotu, ich wynikii konkretne wiadomości, ale także to, jak będzie im się wiodło w życiu i jak rozwiną się jakoludzie. Dobre relacje między nauczycielami i uczniami są tajemnicą sukcesu udanego nauczania.Tylko gdy w relacjach panuje duch zachęty i współpracy, a ludzie wierzą w siebie i mogą rozwijaćswoje potencjały, aktywowane zostają systemy motywacji, które odgrywają ogromną rolę w procesachuczenia się.Dziś, gdy internet stał się ważną przestrzenią społeczną współczesnego ucznia, nie sposóbpominąć i tego obszaru do budowania relacji otwierającego uczniom możliwość komunikacji nietylko w sprawach dydaktycznych, ale i wychowawczych.Jednak nie zapominajmy, że najwyższą wartość będą miały relacje tworzone dwuwymiarowo– poprzez regularne spotkania bezpośrednie i przez internet.