Preferowane metody doskonalenia kompetencji pracowniczych – różnice międzypokoleniowe - MENDRYK, IWONA (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2016)
Jednym z kluczowych instrumentów zarządzania zasobami ludzkimi staje się obecnie zarządzaniekompetencjami. Uwagę zarówno teoretyków zarządzania, jak i praktyków zajmuje poszukiwanierozwiązań ułatwiających identyfikację i rozwój kompetencji. Skuteczność zarządzaniakompetencjami pracowników może zwiększać m.in. implementacja programów wspierania doskonaleniakompetencji.Celem artykułu jest identyfikacja różnic w zakresie preferowanych metod doskonalenia kompetencjipracowników w różnym wieku, reprezentantów pokoleń Y, X i Baby Boomers. Na podstawiewyników badań, w których uczestniczyło 2027 osób zatrudnionych w dużych i średnichprzedsiębiorstwach, wskazano na preferowane przez pracowników w różnym wieku metody doskonaleniakompetencji oraz sformułowano wnioski dla potrzeb HRM na podstawie stwierdzonychróżnic.